15 Ekim 2009 Perşembe

Boleyn Kızının evi... Windsor Kalesi..



Phillippa Gregory'nin "The Other Boleyn Girl" Boleyn Kızı olarak ülkemizde yayınlanmış olan kitabını okuyanlar, bu çalkantılı dönemin ev sahiplerinden biri olan Windsor Kalesi'ni çok iyi bilirler.


Dünyanın en eski ve en büyük kalesi olan Windsor Kalesi, kraliçenin resmi konutudur. İngiltere'nin 900 yıllık tarihine şahitlik etmiştir. Kale 268 tenis sahası büyüklüğündedir. 1992 yılında kalede çıkan yangın, yaklaşık 100 odaya zarar vermiştir. Şans eseri bu odaların bir çoğu boş olduğundan, kraliyet sanat koleksiyonunda bulunan paha bicilmez herhangi bir eser zarar gormemıstır. Kalede Rembrandt, Rubens, Canaletto ve Gainsboroughgibi sanatcıların eserleri bulunmaktadır. Yine kalede yer almakta olan Kraliçe Mary'nin oyuncak bebek evi, dünya üzerindeki en ünlü oyuncak bebek evi olma özelliğini korumaktadır. Bu yüzden de önünde kuyruklar oluştuğunu belirtmeliyim.



Taş duvarların arasında gezinirken, zenginlik ve lüksün başını döndürmesinin yanı sıra, duvarlara dokunduğunuzda kalede daha evvel yaşamış olanların da sizinle aynı koridorlarda yürüdüğünü düşünmek, aynı duvarlara dokunduklarını bilmek nefes kesici bir deneyim.



Kraliçe'nin genel olarak hafta sonlarında kalarak, resmi davetler verdiği kale, deniz aşırı ülkelerden gelen resmi konukların ağırlanması için kullanılmaktadır. St.George salonunda bulunan yemek masasında 160 konuk ağırlanabilmektedir.


Kalenin son ziyarteçileri Ürdün Kralı Abdullah ve Kraliçe'si Reina ( 2001) ve 2004 yılında ise Fransa First Lady'si Bayan Chirac idi. Bir çok düğünlere ev sahibi olan Windsor Kalesi aynı zamanda, Prenses margaret'in de cenaze törenine ev sahipliği yapmıştır.



Özellikle Ekim ayında ziyaretçi sayısı artan kaleye giriş ücreti yetişkinler için 8,50 pounds civarındadır. Beş yaşa kadar tüm cocuklar ücretsiz olarak kaleyi gezebilirler. kelyi doyasıya gezmek için iki saate ihtiyacınız oldugunu söylemeliyim. Açılış kapanış saatleri aşağıdaki gibidir.
  • Mart - Ekim - 9:45 - 16:00
  • Kasım - Şubat - 9:45 -15:00
Sabah 11 de düzenlenen muhafız değişim törenini mutlaka izlemelisiniz.


Resimde atlı muhafızların Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy ve eşinin kısa bir ziyaret için kalede bulunuşlarına refakatleri gözüküyor

Kalede yiyecek ve içecek olmadığından karnınızın tok olduğuna emin olun. Çünkü dışarıdan yiyecek ve içecek getirmek yasak. Sadece dondurma ve şişe su alabilirsiniz.


Hans Holbein tarafından Anne Boleyn'in mahkeme sırasında çizilmiş olan portresi

Leonardo Da Vinci'nin 600 e yakın çiziminin bulunduğu kalede,maalesef bu çizimlerin arasından rastgele seçilmiş olan sadece altı tanesi sergileniyor.




4 yorum:

g dedi ki...

kitabını okumadım ama filminden epey etkilenmiştim. 160 kişilik masada da oturmak hoşuma giderdi doğrusu. tarihi mekanları gezip görmek lazım:))

Denise dedi ki...

Yorum için teşekkürler
160 kişilik masada tuzu uzatır mısın diye birine seslendiğimizi dusunsene.. Hadi diyelim ki uşaklar etrafta yok :)

sevcan dedi ki...

ya biz okulca ingiltereye gideceğiz bu kaleyide gezebiliriz ancak ekstra ücret istiyor. sizce katılmalı mıyım??

Denise dedi ki...

Sevgili Sevcan
Bir daha gidemeyecegini dusunerek gitmeni tavsiye ederim bir daha firsatin olmayabilir