24 Ekim 2009 Cumartesi

Londra rehberi- Madame Tussauds



Madame Tussauds (Bayan Tussauds) bir balmumu müzesi. Merkezi Londra olmak üzere, Amsterdam, New York, Hong Kong ve Las Vegas'da şubeleri var. 1761-1850 yılları arasında yaşamış olan Madame Tussauds, balmumundan modeller yapan bir doktorun yanında ev işlerine bakmak üzere çalışmaya başladı. Zaman içerisinde patronu ona mesleğin inceliklerini öğretmeye başladı ve yaklaşık iki yüz senelik bir yolculuğa ilk adımını atmasını sağlamış oldu. Madame Tussauds 'un ilk heykeli 1778 senesinde yapmış olduğu, Fransız Devrimi'nin baş rolündeki adam olan Jean Jacques Rousseau'ya aittir. Aynı dönemde Voltaire ve Benjamin Franklin'İn de heykellerini yapmıştır.

1789 yılında dvrim sırasında idam ile cezalandırılan soyluların heykellerini yapmak üzere görevlendirildi. Bunların arasında Fransa kral ve kraliçesi XVI Louis, Marie Antoniette de bulunmaktadır.



1794 yılında patronu öldüğü zaman, kendisine çok zengin bir koleksiyon ve labaratuar bırakmıştı. 1802 yılında Londra'ya giden Madame Tussauds, İrlanda ve İngiltere'de seyahat ederek, eserlerini sergiledi. Seyahatleri yaklaşık otuz yıl sürdü. 1835 yılında Baker Street'de ilk yerleşik sergisini açtı. 1842 yılında, şu anda müzenin girişinde bulunan kendi heykelini tamamladı. Müzeyi gezmek için bir tam güne ihtiyaç duyacağınızı belirtmek isterim. Tussauds grubu, 2007 yılında
özel yatırım şirketi Blackstone tarafından 1.98 milyar dolara satın alındı. Torunlarının, torunlarının, torunlarının bu satışı gerçekleştirdiği için, Madame Tussauds'un kemikleri mi sızladı, yoksa böyle bir mirasa imza attığı için kendi ile gurur mu duydu bilemiyorum. Aslında Madame Tussauds'un kendi elleri ile kurduğu bu imparatorluğun, 200 sene yaşadığını görememiş olması ne kadar üzücü değil mi?
Sitede yer alan ilk Atatürk heykeli, atamıza benzemediği için Koç şirketinin girişimleri ile değiştirildi. Yeni heykelin bir kopyasını da Anıtkabir için sipariş vermiş olan Koç ailesine teşekkürü borç bilirim. İlki gerçekten hiç benzemiyordu.


Benzemiyor değil mi?


Şu anda müzede bulunan yeni heykel


Bir çok ünlünün yer aldığı sergiden işte benim favorilerimden bazıları

Johnny Depp, arkada Beyonce da çıkmış


Audrey Hepburn - Tiffany'de kahvaltı filminden


Scarlett O'Hara- Rüzgar gibi geçti filminden


Bruce Willis



Adres
Marylebone Road, London NW1 5LR

Hiç yorum yok: