30 Aralık 2010 Perşembe

Nietzsche Ağladığında

content="Word.Document">

Yazar : Irvin Yalom - Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri profesörü.

Dönemin ünlü şahısları bir arada

Nietzsche - Henüz iki kitabı yayımlanmış,kimsenin tanımadığı bir filozof.Yalnızlığı seçmiş.Acılarıyla barışmış.İhanete uğramış.Tek sahip olduğu şey,valizi ve kafasında tasarladığı kitaplar. Evli değil.Tanrıyı öldürmüş.'Ümit kötülüklerin en kötüsüdür,çünkü işkenceyi uzatır' diyerek bir ümitsizlik çukurunda olduğunu belirtiyor.

Breuer - Efsanevi bir teşhis dehası.Ümitsizlerin kapısını çaldığı doktor.Psikanalizin ilk kurucularından.Kırkında,bütün Avrupalı sanatçı ve düşünürlerin doktoru olmayı başarmış.Güzel bir karısı ve beş çocuğu var. Zengin. Saygın.

Freud - Breuer'in arkadaşı.Henüz genç.Geleceği parlak. Henüz Sigmund Freud değil.Yolun başında. Üne kavuşmamış..

Salome -Erkeklerin başını döndüren kadın.Çekici.Özgür.Evliliğe inanmıyor.Bazen aynı anda birçok erkekle beraber oluyor.Sanatçı ve düşünürleri tercih ediyor.

Kitabın kapağında konu “Ümitsizlik” olarak tanımlansa da, bence tam tersine. Nietzsche Ağladığında’ yı okuduğunuzda, hayatınızı, değerlerinizi, inançlarınızı yeniden büyüteç altına alacaksınız. Çok etkileyici ve sarsıcı bir kitap.

Kitaptan inciler

- Fiziksel açıdan sağlıklı olmanın, toplumsal ve psikolojik açıdan sağlıklı olmaya bağlı olduğunu düşünüyorum.

- İnsanlar vedalaşırken, genellikle olayın sürekliliğini inkar eden sözler dile getirmeyi severler: Birbirlerinden ayrılırken 'Auf Wiedersehen' yani tekrar görüşene kadar, derler. Yeni bir araya gelme planları yapmakta çok aceleci davranırlar, ama bunu unutmakta daha da acelecidirler.

- İnsan dostunu, düşmanından daha zor affediyor.

- Ne kadın ne de erkeğin artık zayıflıklarıyla birbirlerine zulmetmeyecekleri günlerin geleceğini umuyorum

Meraklısına Not

Kitabı eğer okuduysanız filmi de mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Orjinal ismi ile “When Nietzsche swept” 2007 yapımı. Oyuncular : Armand Assante, Jamie Elman, Ben Cross, Katheryn Winnick, Andreas Beckett.

Kitabı okuduktan sonra izlemenizi tavsiye ederim. Okuyun ve izleyin. Ölmeden kendinize bir iyilik yapmış olun.

Hiç yorum yok: